Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Bandırma MYO Gemi İnşaat Bölümü”nde 7 kız öğrenci

Bandırma MYO  Gemi İnşaat Bölümü”nde 7 kız öğrenci

Bandırma Meslek Yüksek Okulu`nun (MYO), "Gemi İnşaatı Programı"na kız öğrenciler de ilgi gösteriyor. Programda hâlen 7 kız öğrenci de eğitim-öğretim görüyor.

Bandırma Meslek Yüksek Okulu`nun (MYO), "Gemi İnşaatı Programı"na kız öğrenciler de ilgi gösteriyor. Programda hâlen 7 kız öğrenci de eğitim-öğretim görüyor.
MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Erçakar, gemi inşaatı sektöründe ihtiyaç duyulan gemi inşaatı teknikerlerinin yetiştirilmesi amacıyla kurulan "Gemi İnşaatı Programı"nın, okullarının bünyesinde, 2007 yılında 30 öğrenciyle eğitim-öğretime başladığını, 2008`de, öğrenci kontenjanının 40`a çıkarıldığını, 2010 yılında ise ikinci öğretimin de faaliyete geçirildiğini belirtti. Hâlen, kız-erkek toplam 200 öğrenciyle eğitim-öğretimini sürdüren program hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erçakar, şunları söyledi:
"Bugüne dek bu bölümümüzün 1. öğretiminden 183, ikinci öğretiminden 110 olmak üzere toplam 293 mezun verdik. 2 yıllık programımıza, sayısal program ile öğrenci alıyoruz. Öğrencilerimiz, 4 yarı yıl teorik ders ve atölye uygulamaları görüyorlar. Staj eğitimleri ise tersaneler ve gemi proje çizim bürolarında, uygulamalı olarak gerçekleşiyor. Günümüz modern gemilerinin yapımında uygulanan teknikler ve bunlara ait uygulamaların takibi, çevre tersanelerde bu uygulamaların gözlenmesi ve bu gemilere ait inşa projelerinin bilgisayar ortamında çizilmesi eğitimleri veriliyor."
Bandırma MYO`nun altındaki hangarlarda çelik ve fiber tekne imalat atölyelerinde eğitimini sürdüren "Gemi İnşaat Programı"nda, öğretim görevlileri olarak İnşaat Yüksek Mühendisi Serkan Yüksel, Makine Yüksek Mühendisi Deniz Güneş, Gemi İnşaatı ve Makineleri Yüksek Mühendisi Onur Saylan, İmalat Yüksek Teknik Öğretmeni Müslüm Koç ders veriyor. Öğrencilere, çelik ve fiber tekne ile kano yapımı öğretiliyor. Bölümde hâlen, 7 kız öğrenci de eğitim-öğretim görüyor. İstanbul`dan Pınar Tohumcu, Nevra Nişancı, Zişan Köse ve Sibel Kıranta, Antalya`dan Şefaat Çilem Aydın ve Burdur`dan Canan Acar, bu bölümü seçmelerinde gemi ve denizciliğe duydukları ilginin etken olduğunu vurgularken, erkek öğrenciler ise "Kaynak yapma ve taşlama gibi el becerisi gerektiren işlere yatkınlığımız, bölüme yönelmemize neden oldu" diyorlar.
İki yıllık "Gemi İnşaatı Bölümü"nü bitiren öğrenciler, gemi inşaatı teknikeri olarak özellikle Karadeniz Bölgesi ve Tuzla gibi denizcilik sektörünün geliştiği bölgelerde bulunan çeşitli tersaneler ve gemi tasarımı bürolarında çalışma olanağına kavuşuyor. Ayrıca, özel sektöre ait tersane ve gemi tasarımı büroları, imalat ve çelik konstrüksiyon atölyeleri ile liman işletmelerinde iş bulabiliyorlar. Yine, "Gemi İnşaatı Ön Lisans Programı"nı başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı`nda başarılı oldukları takdirde, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabiliyor. Her yıl, ortalama 15 öğrenci, Dikey Geçiş Sınavı`yla ilgili fakültelere geçiyor.



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli